Suhteellisen muutoksen kaava (sisällysluettelo)

 • Suhteellisen muutoksen kaava
 • Esimerkkejä suhteellisesta muutoskaavasta (Excel-mallilla)
 • Suhteellisen muutoksen kaavan laskin

Suhteellisen muutoksen kaava

Suhteelliset numerot, kuten nimensä osoittaa, ovat arvo, joka liittyy muihin arvoihin ja riippuu toisistaan. Absoluuttiset arvot ovat riippumattomia toisistaan. Joten termiä suhteellinen muutos käytettiin periaatteessa kahden muuttujan vertaamiseen ottaen huomioon niiden absoluuttinen arvo. Tämä vertailu ilmaistaan ​​yleensä suhteena, jota kutsutaan suhteelliseksi prosenttiosuudeksi, ja tällä numerolla ei ole yksikköä. Absoluuttinen muutos ei yleensä kerro sinulle paljon muuttujista ja saadaksesi lisätietoja, meidän on käytettävä suhteellista muutosta. Esimerkki: Jos meillä on kaksi numerojoukkoa, jotka sisältävät 2 muuttujaa, toisin sanoen (2, 5) ja (104, 107). Jos näet täällä, absoluuttinen muutos on 5-2 ja 107-104. Molemmilla on sama ehdoton muutos, eikä absoluuttisesta muutoksesta ole mitään muuta tietoa. Mutta jos pidämme 2 ja 104 vertailupisteinä, suhteellinen muutos on 3/2 ja 3/104. Vaikka ehdoton ero on sama, suhteellinen ero ei ole sama ja sillä on valtava ero.

Kuten edellä selitettiin, suhteellinen muutos ilmaistaan ​​yleensä prosentteina ja sillä on viitearvo. Joten kaava suhteelliselle muutokselle annetaan:

Relative Change = (B – A) / A

Missä

 • A - 1. muuttuja (viite)
 • B - 2. muuttuja

Esimerkkejä suhteellisesta muutoskaavasta (Excel-mallilla)

Otetaan esimerkki ymmärtää suhteellisen muutoksen laskeminen paremmin.

Voit ladata tämän suhteellisen muutoksen mallin täältä - suhteellisen muutoksen mallin

Suhteellisen muutoksen kaava - esimerkki # 1

Oletetaan, että olet sijoittanut 10 000 dollaria pankkiin ja ensi vuonna sijoituksen arvo nousi 11 000 dollariin. Haluat nähdä, mikä on sijoituksen arvon ehdoton ja suhteellinen muutos.

Ratkaisu:

Absoluuttinen muutos lasketaan alla olevan kaavan avulla

Absoluuttinen muutos = B - A

 • Absoluuttinen muutos = 11 000–10 000 dollaria
 • Absoluuttinen muutos = 1 000 dollaria

Joten absoluuttisesti mitattuna sijoituksesi on kasvanut 1 000 dollarilla .

Suhteellinen muutos lasketaan alla olevan kaavan avulla

Suhteellinen muutos = (B - A) / A

 • Suhteellinen muutos = 1 000 dollaria / 10 000 dollaria
 • Suhteellinen muutos = 0, 1 tai 10%

Joten suhteellisesti sijoituksen arvo on noussut 10% .

Suhteellisen muutoksen kaava - esimerkki 2

Jatkamalla yllä olevaa esimerkkiä, sanotaan, että olet myös sijoittanut toisen 5000 dollarin toiseen pankkiin ja että arvo on noussut 6000 dollariin vuodessa. Joten, nyt sinulla on 2 sijoitusta ja haluat nähdä, mikä on antanut enemmän tuottoa.

Ratkaisu:

Absoluuttinen muutos lasketaan alla olevan kaavan avulla

Absoluuttinen muutos = B - A

 • Absoluuttinen muutos = 6 000–5 000 dollaria
 • Absoluuttinen muutos = 1 000 dollaria

Joten absoluuttisesti mitattuna sijoituksesi on kasvanut 1 000 dollarilla .

Suhteellinen muutos lasketaan alla olevan kaavan avulla

Suhteellinen muutos = (B - A) / A

 • Suhteellinen muutos = 1 000/5000 dollaria
 • Suhteellinen muutos = 0, 2 tai 20%

Joten jos näet täällä, vaikka molemmat sijoitukset ovat saaneet saman tuoton absoluuttisesti, sijoitus 2 on parempi suhteellisen muutoksen suhteen. Tämä johtuu tosiasiasta, että kummankin sijoituksen vertailupiste ei ole sama. Sijoituksessa 1 olemme ansainneet 1 000 10000: lta, mutta sijoituksessa 2 - sama summa kuin olemme ansainneet 1 000: ssa. Joten 2 on parempi.

Selitys

Kuten edellä selitettiin, suhteellinen muutos on kahden muuttujan vertailu ja se auttaa meitä analysoimaan yhden muuttujan muutosta suhteessa toisiin. Voimme käyttää alla olevia vaiheita käyttääksemme suhteellisen muutoksen käsitettä tehokkaasti:

 • Ensimmäinen askel on määrittää absoluuttinen muutos numeroiden välillä, joita haluamme verrata. Joten meidän on tehtävä ero kahden muuttujan välillä.
 • Toiseksi meidän on asetettava vertailupiste, koska se auttaa meitä määrittämään suhteellisen muutoksen. Muista, että viitearvo ei voi olla nolla, joten emme voi laskea suhteellista muutosta, koska sitä ei ole määritelty.
 • Kun olemme valinneet viitearvon, otamme sitten absoluuttisen eron ja jaamme sen viitearvolla suhteellisen muutoksen laskemiseksi. Joten jos arvot ovat suurempia kuin viitearvo, suhteellinen muutos on positiivinen ja jos arvot ovat pienempiä kuin viitearvo, niin suhteellinen muutos on negatiivinen.

Suhteellisen muutoksen kaavan relevanssi ja käyttö

Vaikka ehdoton muutos asettaa suhteellisen muutoksen perustan, sillä ei ole käytännöllistä käyttöä verrattuna suhteelliseen muutokseen. Suhteellisen muutoksen käsitettä käytetään laajasti erilaisilla tutkimusaloilla. Esimerkiksi: Osakemarkkinoilla suhteellista muutosta käytetään laskemaan osakekurssin / tuoton prosentuaalinen muutos eri osakkeista ja se auttaa meitä analysoimaan mikä osake on menestynyt hyvin verrattuna muihin. Yritykset voivat käyttää tätä käsitettä vertailla erilaisia ​​rivikohtia tilinpäätöksessään ja voivat sitten vastaavasti. Esimerkiksi: Oletetaan, että yrityksen X liikevaihto on viime vuonna 100 dollaria ja tänä vuonna 110 dollaria. Hinta myös viime vuonna oli 80 dollaria, joka on korotettu tänä vuonna 90 dollariin. Joten jos käytämme suhteellista muutoskaavaa, tulot ovat kasvaneet 10/100 = 10%, mutta kustannukset ovat kasvaneet 10/80 = 12, 5%. Joten tämä vaikuttaa yrityksen tulokseen, ja he voivat kaivaa syvää ja ymmärtää, miksi kustannukset kasvavat, ja voivat ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin kustannusten hillitsemiseksi. Paras asia tässä suhteellisessa muutoskäsityksessä on se, että koska se on yhtenäinen, sitä ei ole sidottu ja sitä voidaan soveltaa mihin tahansa ja kaikkialle. Olipa kyseessä kaupalliset laskelmat, hallintapäätökset tai yksinkertaisesti päivittäinen analyysi, suhteellista muutosta käytetään kaikkialla.

Suhteellisen muutoksen kaavan laskin

Voit käyttää seuraavaa suhteellisten muutosten laskinta

B
Suhteellisen muutoksen kaava

Suhteellisen muutoksen kaava =
B - A =
0-0 = 0
0

Suositellut artikkelit

Tämä on opas suhteellisen muutoksen kaavaan. Tässä keskustellaan kuinka suhteellinen muutos voidaan laskea yhdessä käytännön esimerkkien kanssa. Tarjoamme myös suhteellisten muutosten laskimen ladattavalle Excel-mallille. Voit myös katsoa seuraavia artikkeleita saadaksesi lisätietoja -

 1. Kuinka laskea markkina-arvo?
 2. Nettokäyttöpääoman muutosopas
 3. Esimerkkejä suhteellisen riskin vähentämiskaavasta
 4. Laskin väestön keskiarvokaavalle