Ero RAM: n ja ROM: n välillä

RAM-muistin toiminnallisuus on sellainen, että datan fyysistä sijaintia muistissa ei oteta huomioon tai se ei vaikuta RAM-muistin suorituskykyyn. RAM-muistin sisäisessä arkkitehtuurissa on multipleksipiirejä, jotta datalinjat voidaan kytkeä osoittamaan tallennustilaa luku-kirjoitus -jaksolle. Jokainen tietokone tarvitsee jonkinlaista säilytysmuotoa, joka on luonteeltaan haihtumaton. Tämä vaatimus toimitetaan ROM-levyllä, ts. Vain luku -muisti. ROM-levyä käytetään laajasti tietojen tallentamiseen, joka tulee ohjelmistosovelluksen muodossa, ohjelmistotiedoista, jotka ovat järjestelmäkohtaisia, ts. Läheisesti sidoksissa järjestelmän laitteistoon. ROM-levyn käyttämiä tietoja voidaan muuttaa, mutta hitaasti.

RAM

 • Jokaisessa tietokoneessa on jonkinlainen tallennusmuoto, joka tallentaa parhaillaan suoritettavia tietoja ja konekoodia. RAM, ts. Satunnaismuistilaite, tarjoaa saman tarkoituksen, joka mahdollistaa datan lukemisen ja kirjoittamisen saman ajanjakson aikana. RAM-laitteilla on monia datalinjoja tämän tallennusvaatimuksen täyttämiseksi. Nykymaailman RAM-laitteissa tiedetään olevan haihtuvia muistityyppejä, tiedot menetetään, jos virta poistetaan, vaikka myös haihtumattomia RAM-muistia kehitetään. RAM-muistia on saatavana myös integroituina piireinä. Markkinoilla on myös muita haihtumattomia muistoja, joilla on tiettyjä rajoituksia, kuten ne sallivat satunnaisen pääsyn lukutyyppitoimintoihin, mutta eivät salli kirjoitusoperaatioita.
 • On olemassa kahden tyyppisiä RAM-muistia, joita on laajalti saatavana nykyaikaisessa tietokonemaailmassa: SRAM eli staattinen RAM ja DRAM eli dynaaminen RAM. SRAM on kallista tuottaa, joka tallentaa jokaisen bittin datan käyttämällä transistorin muistisolun tilaa. SRAM on nopeampi ja tarvitsee vähemmän virtaa kuin DRAM, joten nykyaikainen tietokone käyttää sitä pääasiassa välimuistina. DRAM puolestaan ​​tallentaa vähän dataa käyttämällä paria, jossa on transistori ja kondensaattori. Koska tuottaminen on halvempaa kuin SRAM, niitä käytetään laajasti tietokoneissa ympäri maailmaa. Sekä SRAM että DRAM ovat luonteeltaan epävakaita, koska menettivät tilansa, kun järjestelmän virta katkaistaan. Tarkemmin sanottuna he vastaavat päämuistin tarjoamisesta tietokonejärjestelmässä.

ROM

 • ROM-levyä ei voi helposti muokata, joten ne soveltuvat tallentamaan tietoja, joita ei tarvitse muuttaa kauemmin. Voidaan sanoa, että tämäntyyppinen muisti on johdotettu, eikä sitä voida muuttaa sen valmistuksen jälkeen. Viimeisin ROM-versio on saapunut, sisältävät muistin, joka on vain luku -sovellus normaalia käyttöä varten, vaikka se voidaan ohjelmoida. EPROM eli pyyhittävä ohjelmoitava luku -muisti ja EEPROM eli sähköisesti poistettava ohjelmoitava luku -muisti voidaan poistaa ja ohjelmoida uudelleen. Tämä prosessi vie kuitenkin aikaa, suhteellisen hitaasti ja voidaan saavuttaa tietyillä yrityksillä.
 • Kun tietokoneeseen kytketään virta, tietyn määrän muistia tarvitaan ROM-levylle tallennetun alkuperäisen ohjelman suorittamiseen. Tätä prosessia kutsutaan myös käynnistykseksi tai käynnistysajoksi. Nykyaikaisessa tietokoneessa pääprosessorin käynnistys tallennetaan ROM-muistiin, muut laitteet, kuten näytönohjain, kiintolevy, CD-DVD-asemat, hyödyntävät myös järjestelmän ROM-asemaa. Mask-ohjelmoitu ROM on klassinen esimerkki ROM: sta, joka koodaa fyysisesti tallennettavat tiedot. Ne ovat integroituja piirejä, ja niiden sisältöä ei voida muuttaa. Toista ROM-luokkaa voidaan kuitenkin muokata, joka sisältää PROM, EPROM, EEPROM. Sähköisesti muokatun ROM: n lukemisnopeus on nopeampi kuin kirjoitusnopeus. Kirjoitussuojauksen hakemisen jälkeen joistakin ohjelmoitavista ROM-levyistä tulee vain luku -muistia.

Head to Head -vertailu RAM: n ja ROM: n välillä (infografia)

Alla on kuusi tärkeintä eroa RAM: n ja ROM: n välillä

Avainero RAM: n ja ROM: n välillä

Sekä RAM että ROM ovat markkinoilla suosittuja valintoja; keskustelemme joistakin suurimmista eroista RAM: n ja ROM: n välillä:

 1. RAM on satunnaismuisti eikä voi pitää tietoja ilman virtaa, kun taas ROM on vain luku -muisti ja pystyy pitämään tietoja jopa ilman virtaa.
 2. RAM on haihtuva tallennusväline tiedon tallentamiseksi, kun taas ROM on haihtumaton tallennusväline tiedon tallentamiseksi.
 3. RAM-muistin avulla tietojen kirjoittaminen on paljon nopeampaa ja vaaleampaa, kun taas ROM-tiedon kirjoittaminen on paljon hitaampaa kuin RAM: n.
 4. RAM-muistissa on kaksi makua, ts. Staattinen RAM ja dynaaminen RAM, kun taas ROM-mallissa on kolme vaihtoehtoa, kuten Mask ROM, PROM, EPROM, EEPROM.
 5. RAM-muistin tietoja käytetään, luetaan ja poistetaan useita kertoja, kun taas ROM: lla tietojen kirjoittaminen on suhteellisen hyvin hidasta prosessia.
 6. RAM-muistia käytetään ensisijaisen muistin DRAM- ja CPU-välimuistien SRAM-tekniikoiden kanssa, kun taas ROM: ta käytetään BIOS-järjestelmässä, mikro-ohjaimissa ja muissa elektronisissa laitteissa.
 7. RAM on kallista ja ei tule halvalla, kun taas ROM on paljon halvempi verrattuna RAM: iin.
 8. RAM-muistilla on suuri koko, jopa suuremmalla kapasiteetilla, kun taas ROM on pienempi ja jopa pienemmällä kapasiteetilla.
 9. RAM on nopea muisti, jossa luku- ja kirjoitustoiminnot tapahtuvat nopealla tahdilla, kun taas ROM on hitaampi muisti, mikä on vähemmän altis muuntamiselle ja se voidaan tehdä ulkoisen ohjelman kautta.
 10. RAM-muistin avulla sitä koskevia tietoja voidaan muuttaa useita kertoja, mikä selittää sen kalliuden, kun taas ROM: lla on dataa, joka on pysyvää, vaikkakin sitä voidaan muuttaa, mutta erittäin hitaalla nopeudella ja sitäkin rajoitetun määrän kertoja.

RAM- ja ROM-vertailutaulukko

Alla on yleisin vertailu RAM: n ja ROM: n välillä

Vertailun perusteet RAM: n ja ROM: n välillä RAM ROM
dataRAM ei voi pitää tietoja ilman virtaaROM voi pitää tietoja ilman virtaa
varastointiVäliaikainen tallennusvälinePysyvä säilytysväline
tehoRAM-siru on epävakaa, se menettää tiedon, jos virta katkeaaROM on haihtumaton, ei vaadi jatkuvaa virtalähdettä
OperaatioRAM-sirua käytetään normaalissa tietokoneen toiminnassaROM-levyä käytetään ensisijaisesti tietokoneen käynnistysprosessissa tai käynnistyksen yhteydessä
NopeusTietojen kirjoittaminen RAM-muistiin on nopeampaaROM-levylle kirjoittaminen on paljon hitaampaa verrattuna RAM-muistiin
esimerkkiRAM-sirut voivat tallentaa tietoja, suorittaa ohjelman ja vaihtaa nopeasti tehtävien välilläBIOS-sovelluksen kanssa käytettävän PROM-sirun kanssa ohjelman on aloitettava tietokoneen ensimmäinen käynnistysprosessi

Johtopäätös - RAM vs. ROM

Tässä RAM vs ROM -artikkelissa olemme nähneet, että molemmilla RAM vs. ROM -levyillä on omat ansioidensa ja haittiensa joukot. Mutta molemmat tyypit muistilaitteet ovat pakollisia tietokonelaitteiden tehokkaalle toiminnalle. ROM on halpa, pystyy pitämään dataa pysyvästi, mutta sillä on omat rajoitukset, kuten tietojen muuttaminen vaikeaksi, ja sekin kiinteäksi ajaksi. RAM-muisti on kallis, mutta samalla sitä voidaan muuttaa useita kertoja.

Nykyaikaisessa sähköisessä maastossa ROM on kuitenkin yhtä epäpätevä. Irrotettavat tallennusvälineet, kuten USB-asemat, Tallennuskortit jne. Ovat hienostunut EEPROM, vain luku -muisti. Siten sekä RAM että ROM täyttävät tekniikan ja sovellusten suorituskyvyn vaatimukset, sillä tietojenkäsittely on suuri.

Suositellut artikkelit

Tämä on ollut opas RAM-levyjen ja ROM-levyjen suurimpaan eroon. Tässä keskustellaan myös RAM-muistimoduulien avaineroista infografian ja vertailutaulukon kanssa. Saatat myös katsoa seuraavia artikkeleita saadaksesi lisätietoja

 1. Ohjelmointi vs. ohjelmistosuunnittelu
 2. Oracle vs SQL Server
 3. PL SQL vs. SQL | Vertailu
 4. JSP vs. Servlet
 5. JSP vs. ASP: Mitkä ovat erot