Hyvä referenssi

On tullut aika, jolloin paras kollegasi tai ystäväsi poistuvat nykyisestä ammatista tai yrityksestä valita uusi työpaikka, ja sinua on pyydetty olemaan hänen referenssinsä ja auttamaan häntä suosituksissa. Mutta sinua palvellaan kuten et ole koskaan ollut kenenkään referenssi ja kuinka äkkiä voisit auttaa ystävääsi. Kuitenkin on olemassa joitain tehokkaita tapoja tulla referenssiksi, jos sitä seurataan ja hyväksytään, voit tehdä sinusta paremman ihmisen, koska olet auttanut ystävääsi / kollegaasi etenemään uransa aikana. Tässä on muutamia vinkkejä siitä, kuinka voit tehdä sen tehokkaasti:

7 vinkkiä hyvään viitekirjeeseen

# 1 - Tarjoa itsellesi

Olet paras ystävä ja kollega, joten ilman mitään vaivaa, haluaisit olla hänen hyvä referenssi. Tarjoa hänelle tukeasi ja kerro hänelle, että suosittelisit häntä mielellään ja auttaisit häntä todistuksissa ja vahvistaisit häntä hyvällä vertailukirjeellä, joka tekisi hänestä hyvässä asemassa.

# 2 - Tutki sääntökirjaa

Monilla yrityksillä on käytännesääntöjä siitä, miten antaa hyvä viittaus tai mitä käytäntöjä tulisi noudattaa ehdokkaan siirtämisen tukemiseksi. Nämä politiikat varmistavat, että yrityksen ei tarvitse joutua oikeudenkäyntiin. Käytännöt voivat vaihdella yrityksittäin. Sen jälkeen valitulle henkilölle, joka valitaan tarjoamaan hyvä viitekirje, on pakollista tutustua politiikkoihin siitä, mitä sääntöjä noudatetaan, kuinka paljon ja mitä kertoa ehdokkaalle. Tietyissä tilanteissa yritys sallii vain tarkistaa hakijoiden valtakirjat ja vahvistaa yhteyden. Ehdokkaiden roolista voidaan kuitenkin kertoa yksityiskohtaiset tiedot ehdokkaiden roolista, hänen panoksestaan ​​hankkeisiin. Valmista kaikki kohdat ennen puhelun saamista.

# 3 - Puhu ehdokkaan positiivisista piirteistä

Palkkaavan johtajan kysyessä puhu kaikista positiivisista ominaisuuksista, jotka tiedät ehdokkaasta, mukaan lukien hänen suorituksensa ja kokemuksensa hänen kanssaan. Älä koskaan puhu mistään, mikä voi vahingoittaa mainetta. Jos mielessäsi on kielteisiä tunteita siitä, että henkilö hylkää kohteliaisuuspyynnön kohteliaasti.

# 4 - Keskity asiaankuuluviin pisteisiin

Keskity asiaan liittyviin kohtiin ja puhu kaikista erityisominaisuuksista, jotka olet nähnyt hänessä aiemmin. Ota kaikki tarvittavat tiedot ja huolehdi siitä, ettei mikään puuttuisi. Voit puhua ehdokkaan kanssa, jos on jotain, joka on korostettava, ja yrittää keskittyä niihin kohtiin.

# 5 - Aseta kaikki nämä kohdat paperille

Tee luonnos kaikista sanan tai näkymän pisteistä, jotta olet valmis pisteisiin, kun saat puhelun tai viiteviestin työlle.

# 6 - Säilytä läpinäkyvyys ja aitous

Ole hyvin totuudenmukainen siitä, mitä sanot ja puhut. Puhu innostuneesti ja todista todisteilla mitä tahansa sanot ehdokkaasta. Älä kuitenkaan liioittele mistään siitä kuinka paljon hyvää hakijasi on.

# 7 - Tarjoa kirjeen kirjoittaminen

Pyydä ehdokkaalta kaikki tarvittavat tiedot, jotka sinun on mielestäsi mainittava hyvässä vertailukirjeessä. Tiedot koskevat sitä työpaikkaa, johon hakija hakee, yrityksen nimi ja sen vuokrauspäällikkö tai kaikki muut asiaankuuluvat tiedot, jotka sinun pitäisi tietää, mukaan lukien hyvät viitetiedot ansioluettelosta. Yhtä tärkeää on myös kerätä tietoja, jotka ovat merkityksellisiä henkilölle ja suorittaa hänen suoritusarvioitaan.

Saatuasi kaikki tiedot, laadi alustava hyvä viitekirje

Mitä hyvä viitekirje sisältää?

 • Hyvän vertailukirjeen tulee olla yhden tai kahden sivun pituinen ja sisältää kaikki tiedot ehdokkaasta ja hänen tehtävästään. Pidemmällä kirjeellä ei olisi hyötyä, koska vuokrauspäällikkö tai potentiaalinen työnantaja voi ohittaa tärkeät kohdat yrittäessään lukea niin pitkää kirjettä.
 • Aloita lyhyellä johdannolla, jossa mainitaan ehdokkaan nimi, asema, jota hän hakee, ja rooli, jota hän voi suorittaa.
 • Mainitse, kuinka kauan ammatillinen yhteistyö on ollut ehdokkaan kanssa, roolit, joita te molemmat olette suorittaneet yhdessä, ja mikä on ollut hänen panoksensa. Puhu myös siitä, kuinka henkilö voi osoittautua arvokkaana omaisuutena yritykselle. On parasta, että tulet huomautuksesi riittävillä esimerkeillä, jotka olisivat todistettu hänen kaliiperinsa perusteella.
 • Kirjoita kaikesta mitä tiedät ehdokkaan poikkeuksellisesta laadusta ja kuinka hän on erilainen kuin muut. Tee luettelo hänen ominaisuuksistaan ​​ja taidoistaan ​​erityisesti kiinnostuksen kohteistaan ​​tai tarkoituksesta, jota hän etsii työtä. Ja älä unohda myös mainita hyviä viitteitä alueille, joilla huomaat, että hän on osoittanut pätevyyttään tai hänellä on ollut aiempaa kokemusta. Kirjoita hänen taidoistaan, akateemisesta pätevyydestään, käytöksestään kollegoitaan kohtaan, miten hän on vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja osoittaako hän analyyttisiä kykyjä. Tämä auttaisi potentiaalista työnantajaa ymmärtämään paremmin ehdokasta ja tietämään hänestä enemmän.
 • Korosta tärkeimmät kohdat, joihin haluat potentiaalisen työnantajan keskittyvän. Varmista, että käsittelet asioita erittäin huolellisesti, mutta älä toista samaa lausuntoa, jonka olit jo antanut.
 • Älä mainitse heikkouksia, jotka voivat piirtää negatiivisen kuvan vuokrauspäällikön mielessä ehdokkaasta ja myös sinusta.
 • Kirjoita ehdokkaista hyvä merkki viite kirje palauttaa persoonallisuus kehossa. Älä lisää henkilökohtaisia ​​tietoja ehdokkaasta tai kirjoita mitään, mikä voi olla puolueellinen.
 • Ole hyvin rehellinen kirjoittaessasi ehdokasta ja älä liioittele. Yritä ymmärtää, että rehellisyyden ja liioittelun välillä on hieno raja ja ehdottomasti haluat välttää sitä, jotta työnantajat eivät usko, että kirjoittamasi hyvä viitekirje on harhaanjohtava.
 • Kun luonnos on valmis, muokkaa sitä autenttisemmaksi ja korjaa se virheiden tai kirjoitettujen liioiteltujen sanojen tai lauseiden varalta. Varmista, että luonnoksessa esitetään ehdokkaan positiiviset piirteet. Voit lukea kirjeen kovemmalla varmistaaksesi, että se kuulostaa ammattimaiselta. Ja antamasi tiedot vastaavat yrityksen odotuksia, joihin viitataan.
 • Kirjoita omasta pätevyydestänne ja kerro hyvin selvästi, miksi lukijan tulisi osoittaa kiinnostusta hyvästä referenssikirjeestäsi. Anna yhteystietosi saadaksesi seurantaa tai muita kyselyjä varten.

Tässä on muutama kohta siitä, kuinka kirjoittaa hyvä viitekirje?

 • Kirjoita hyvä referenssikirja aina luettavissa olevaan kirjasimeen ja yritä tehdä siitä yksinkertaista ja ammattimaista.
 • Ole hyvin tarkka siinä, mitä kirjoitat henkilöstä, hänen henkilökohtaisista asenteistaan, taidoistaan, panoksistaan, kasvusta ja suorituksesta.
 • Ole erityisen varovainen hyvien viitesanojen käytön suhteen. Jotkut sanat saattavat tuntua menevän hyvin keskustelun aikana, mutta sillä voi olla sekä positiivisia että kielteisiä vaikutuksia.

Jotkut yritykset voivat myös hakea erillistä hyvää luonnerekisteriä sinulle. Vahva hyvän merkin viitekirje tekee ehdokkaasta vahvemman korvaamalla mahdolliset heikkoudet, joita ehdokkaalla voi olla tai olla.

Katsotaanpa kuinka kirjoittaa hyvä merkki viitekirje

 • Kirjoita suhteesta, joka sinulla oli henkilölle; lukijat halusivat tietää kuinka olette tunteneet henkilön, jota innokkaasti tulette. Ammatillisista suhteista, joita sinulla oli hänen kanssaan, voidaan kirjoittaa useita lauseita.
 • Kirjoita referenssikirjeen kolmiosainen muoto. Ensimmäinen kappale on johdanto, jossa olet kirjoittanut itsestäsi ja motiivistasi kirjeen kirjoittamiseen, ja kolmas osa on peruselin, jossa olet puhunut ehdokkaan hyvistä merkkeistä ja lopullinen johtopäätös.
 • Hyvä viitekirje ei ole sinun analyysisi tai oletuksesi siitä, kuinka hyvä tai huono kollegasi on ollut. Kirjoita kaikista positiivisista ominaisuuksista, jotka olet nähnyt ja kuullut hänestä. Älä puhu mihinkään heikkoon kohtaan, mutta älä kirjoita mitään, mistä et tiedä. Se tarkoittaisi, että olet valehdellut yritykselle.
 • Pidä hyvä viitekirja lyhyt ja kohtainen. Lukijalla ei ole aikaa eikä taipumusta lukea erittäin pitkiä kirjeitä.
 • Muokkaa hyvää viitekirjainta virheiden, oikeinkirjoituksen tai välimerkkien korjaamiseksi ja tee kirje luettavissa olevaan viitemuotoon.

Viittausta työhön tai suositusta on pidetty perinteisesti kriittisenä osana rekrytointiprosessia. Johtajat tai urapalvelut motivoivat ehdokkaita sisällyttämään viitekirjeensä työasiakirjoihin dokumentoidakseen valtakirjansa ja referenssitaidonsa. Toisaalta potentiaaliset työnantajat / palkkaavat johtajat tekevät usein vertailutarkistuksen ja tarkistavat viitekirjeet varmistaakseen taustansa. Varmista, että vääriä tietoja ei anneta, koska se voi vaatia oikeudellista kannetta, joten ole viittaus jokuan vain, jos tunnet henkilön hyvin ja olet pitänyt hänen kanssaan vakaa ammatillinen suhde.

Haluan kuitenkin tässä yhteydessä myös korostaa, että vaikka olette vain ystäviä, joilla ei ole ammatillista suhdetta, voit silti antaa hyvän viitteen. Te molemmat olette olleet ystäviä jo pitkään ja tunnette hänet erittäin hyvin, ja koska työskentelette erittäin hyvässä yrityksessä ja pidät hyvää virkaa, tekemäsi viittaus otetaan huomioon. Voit myös olla viite stipendejä hakeville opiskelijoille ja / tai tutkijoille, jotka tekevät tutkimustyötä. Viitekirjeen luonne pysyisi pohjimmiltaan samana. Vain sisältöä muutetaan hyvän viitekirjeen tarkoitusta ja tarkoitusta varten.

Suositusartikkelit

Tämä on ollut opas hyvään vertailukirjeeseen työhön. Tässä keskustelimme myös seitsemästä hyvästä viitekirjeestä koostuvasta vinkistä ja siitä, mitä hyvä viitekirje sisältää. Voit myös tarkastella seuraavia artikkeleita -

 1. Markkinointipilvkoulutus 10 parasta vaihetta
 2. Kymmenen suositusta hyvistä työpaikkaviitteistä
 3. 7 vinkkiä hyvään työ- ja perhe-elämän tasapainoon
 4. 10 parasta työnhakutestrategiaa tulevaisuuden tavoitteidesi parantamiseksi vuonna 2018