Ero ITIL: n ja ITSM: n välillä

ITIL

ITIL tarkoittaa IT-infrastruktuurikirjastoa, joka koostuu parhaasta ITSM: stä käytännöt. Nämä ovat yleisiä prosesseja, menettelytapoja, tarkistuslistoja ja tehtäviä, jotka kuka tahansa organisaatio voi integroida liiketoimintastrategioihinsa. ITIL on AXELOSin rekisteröity tavaramerkki. Se koostuu parhaiden käytäntöjen ratkaisuista ja niihin liittyvästä teoriasta ja kokeista.

ITIL koostuu viidestä kirjasta, joka kattaa ITIL: n elinkaaren:

 1. Palvelustrategia
 2. Palvelusuunnittelu
 3. Palvelun siirtyminen
 4. Palvelutoiminta
 5. Jatkuva palvelun parantaminen

ITSM

ITSM tarkoittaa IT-palveluiden hallintaa. Täällä hallitaan asiakkaan IT-palveluita. Se koskee pohjimmiltaan prosessia, joka liittyy IT-palveluiden hallintaan, kuten suunnittelu, käyttö, hallinta ja toimittaminen. Se on erittäin asiakaslähtöinen, ja sillä on jatkuva prosessi, IT-palveluiden ja myös IT-infrastruktuurin analysointi ja parantaminen. Tämä tekee kehikosta erittäin tehokkaan ja kustannustehokkaan. Aikaisemmin termi ITSM tarkoitti tekniikan hallintaa, mutta nyt siitä on tullut prosessi, jolla tarjotaan arvokkaita palveluita asiakkaille.

ITSM koostuu toiminnoista, kuten menettelyistä, politiikoista jne. Mitkä organisaatiot toteuttavat IT-palveluiden suunnittelussa, suunnittelussa, toimittamisessa, ylläpidossa ja valvonnassa? Kuten tehdä kaikki tarvittava pelastaaksesi yritys häiriöiltä, ​​hyökkääviä ja puolustavia menetelmiä käyttämään IT-ongelmien ratkaisemiseksi ja hallitsemaan IT-budjettia tasaisempien kulujen hoitamiseen.

Kuinka ITIL ja ITSM liittyvät?

Ihmiset sekoittuvat usein näiden kahden termin välillä, ja on aikoja, jolloin yhtä käytetään toisen sijaan. Mitä tehdä, voidaan ymmärtää ITSM: ssä ja miten se tehdään, ITIL: ssä. ITSM-tutkinnon haluava henkilö voi valita ITIL-kurssin.

Head to Head -vertailu ITIL: n ja ITSM: n välillä (infografia)

ITIL: n ja ITSM: n keskeiset erot

 • ITIL ja ITSM ovat kaksi eri asiaa, ja niitä ei pidä vaihtaa keskenään. IT-tiimi käyttää ITSM: ää hallitsemaan palveluiden toimitusta paremmin. Vaikka Itil on yksi ITSM-kehyksen parhaista käytännöistä. Joten voidaan sanoa, että ITIL on iITSM, mutta jokainen ITSM ei ole ITIL.
 • Jatkaen edellistä kohtaa todetaan usein, että ITSM: ää noudatetaan monissa organisaatioissa ilman parhaan käytännön lähestymistapaa. On myös muita sellaisia ​​lähestymistapoja, kuten COBIT, IT4IT jne., Jotka ITSM tuntee hyvin.
 • ITSM tunnetaan myös nimellä IT-palvelunhallinta, kun taas ITIL: ää ei enää kutsuta IT-infrastruktuurikirjastoksi, koska sitä ei enää mainita ITIL v3: ssa.
 • ITSM: ää käytetään järjestelmän muutosten suunnitteluun ja hallintaan liiketoiminnan kannattavuuden ylläpitämiseksi, kun ITIL mukauttaa IT: n kyseiseen liiketoimintaan ja tarjoaa palveluita asiakkailleen.
 • ITSM hallinnoi IT-budjettia siten, että laskut voidaan maksaa ja investoinnit tehdä tarvittaessa. ITIL tekee IT-palvelujen toimittamisen kustannustehokkaaksi vähimmäishukkaan ja uskoo tekevän asiat heti

ITIL vs ITSM -vertailutaulukko

Alla on ylin vertailu ITIL: n ja ITSM: n välillä

näkökohdat ITIL

ITSM

MääritelmäITIL opettaa ITSM: n parhaita käytäntöjäAsiakkaille toimitettavien palveluiden hallinta
ToimiaITIL on yksi ITSM: n toteuttamiseen tarvittavista puitteistaITSM: llä on monia muita kehyksiä, kuten kuusi sigmaa, DevOps, COBIT jne
akronyymiITIL: ää ei enää kutsuta IT-infrastruktuurikirjastoksi ITIL v3: n mukaanITSM tunnetaan myös IT-palvelunhallintana
käyttötarkoituksetIT: n mukauttaminen kyseiseen liiketoimintaan ja palveluiden tarjoaminen asiakkailleSuunnittele liiketoiminnan muutokset ja hallitse niitä pitämään liiketoiminta voitollisena.

ITIL: n käytön edut

On monia ITIL-menettelyjä, joista voi olla hyötyä yrityksellesi. Se auttaa:

 • Yrityksen ja sen IT: n pitäminen linjassa, jotta voidaan tarjota parempia palveluita käyttäjien tyydyttämiseksi.
 • Parhaat IT-palvelut toimitetaan analysoimalla käytettävissä olevan kapasiteetin, turvallisuuden ja jatkuvuuden tasoa ja lopulta tarjoamalla ratkaisuja näiden kaikkien toimittamiseen.
 • Minimoidaan tietotekniikkapalvelujen toimittamisen kustannukset yrittämällä saada prosessi oikein ensimmäistä kertaa ja siten vähentämällä tuhlauksen kustannuksia.

ITIL on valinnut neljä ulottuvuutta palvelujärjestelmän sujumiseksi:

 • Ihmiset ja yritykset
 • Tieto ja tekniikka
 • Kollegat ja toimittajat
 • Arvovirrat ja menettelyt

Hyväksy ja mukauta

Organisaation on huolellisesti päätettävä, mitkä menettelyt otetaan käyttöön ja mukautetaan ja mitkä jätetään huomioimatta tarpeidensa mukaan. Yrityksesi kulttuurin ja arvojen ymmärtäminen on tärkeää, koska jos valitset prosessin, joka on ristiriidassa, jopa investoimalla siihen aikaa ja rahaa, työntekijät jättävät prosessin huomiotta, syyttäen järjestelmää siitä, että se ei anna toivottuja tuloksia, ja lopulta organisaatio on hylättävä ITIL-kehys.

Joten tulisi ottaa käyttöön vain tarvittavat osat ja mukauttaa ideoita organisaatiosi ihanteisiin. Esimerkiksi. on organisaatioita, jotka voivat valita vain operatiiviset menettelyt, kuten tapahtumien hallinta ja muutosten hallinta. Ne ovat pieni osa ITIL-kehystä, mutta tarjoavat lisäarvoa.

Muut ITSM-kehykset

ITIL ei ole ainoa tuottava ITSM-kehys. Vaikka sitä käytetään laajasti, on yrityksiä, jotka käyttävät myös muita kehyksiä ITIL: n ohella. Yhteiset ITSM-kehykset ovat:

 • COBIT, joka on ihanteellinen byrokratiaan, tilintarkastukseen ja sopimuksiin, toimii erittäin hyvin ITIL: n kanssa näillä alueilla.
 • Ketterä ja DevOps ovat hyviä uuteen liiketoimintaan. Vaikka ne eroavat melkoisesti ITIL: stä, tulokset ovat mahtavia, jos organisaatio pystyy selvittämään kunkin tarjoamat arvot.
 • Lean sopii parhaiten jatkuvaan parantamiseen ja tuhlauksen vähentämiseen sekä poistamiseen.

ITIL-palveluiden käyttöönotto tarkoittaa, että ihmisen tulisi voida tehdä organisaatiostaan ​​tehokkaampaa, tehokkaampaa ja ketterämpää.

ITSM-kehys muuttuu jatkuvasti asiakkaiden tarpeiden mukaan ja varmistaa, että tekniikka ja oikea prosessi ovat linjassa liiketoiminnan tavoitteiden saavuttamiseksi.

On organisaatioita, jotka arvioivat ITSM-ratkaisuja vahvistaakseen ITIL-kykynsä. Joten on aina valittava ITSM-palvelut, jotka on sertifioitu suorittamaan ITIL-parhaat käytännöt.

Suositellut artikkelit

Tämä on ollut opas ITIL vs ITSM: lle. Tässä keskustellaan myös ITIL- ja ITSM-avaineroista infografioiden ja vertailutaulukon kanssa. Voit myös käydä läpi muiden ehdotettujen artikkeleidemme saadaksesi lisätietoja -

 1. Itil vs. Agile Pitää tietää, mikä on paras?
 2. COBIT vs ITIL Pitää tietää, mikä on paras?
 3. ITIL vs DevOps Pitää tietää, mikä on paras?
 4. ITIL-kehys palvelustrategian kanssa