Ero julkisen ja yksityisen yrityksen välillä

Yhtiö on yhdistys ihmisiä, jotka haluavat harjoittaa tiettyä yritystoimintaa laillisen olemassaolon kanssa. On olemassa useita tyyppejä, joiden mukaisesti yhtiö voidaan perustaa yhtiölainsäädännön nojalla, kuten lakisääteiset yhtiöt, yksittäinen henkilöyhtiö, osakeyhtiöiden osakeyhtiö, takuulla varustettu osakeyhtiö, julkinen osakeyhtiö, osakeyhtiö.

Yhtiömuodostustapa perustuu täysin jäsenten vastuuseen, jäsenten lukumäärään ja perustamismuotoon. Näistä tyypeistä yksityiset yritykset ja julkiset yritykset ovat suosituimpia.

Mikä on yksityinen yritys?

Yksityinen yritys ei voi tarjota osuuttaan suurelle yleisölle, koska se on rajoitettu, yksityisessä yrityksessä osakkeet ovat yksityisesti jäsenten tai sijoittajien hallussa. Yksityisen yrityksen jälkiliite nimeltään Private Limited (PVT LTD), yksityisen yrityksen tärkein etu on, että heidän ei tarvitse paljastaa taloustietojaan suurelle yleisölle. Pörssiyhtiö on vastuussa vain jäsenilleen / sijoittajilleen.

Mikä on julkinen yritys?

Osakeyhtiölain 2013 mukainen julkinen yhtiö tarkoittaa pörssiyhtiötä, joka voi myydä arvopapereitaan suurelle yleisölle. Tulla julkiseksi osakeyhtiöksi; Yrityksen on tarjottava IPO yleisölle. Pörssiyhtiö tarkoittaa, että osakkeenomistajat voivat myydä arvopapereita vapaasti pörssissä. Pörssiyhtiön on julkistettava vuosikertomus kaikille sidosryhmille. Pörssiyhtiö voi laajentaa liiketoimintaansa laskemalla liikkeelle lisää osakkeita suurelle yleisölle.

Päähinta vertailu julkisen ja yksityisen yhtiön välillä (infografia)

Alla on 15 suurinta eroa julkisen yrityksen ja yksityisen yrityksen välillä

Keskeiset erot julkisen ja yksityisen yrityksen välillä

Keskustelemme joistakin tärkeimmistä avaineroista Public Company vs Private Company -yrityksen välillä

 1. Pörssiyhtiö on yritys, joka on listattu tunnetussa pörssissä ja jolla voidaan käydä kauppaa vapaasti. Jos osakeyhtiötä ei ole noteerattu pörssissä ja yhtiön jäsen omistaa sen yksityisesti.
 2. Yksityisessä yhtiössä ei ole pakollista kutsua koolle lakisääteistä yhtiökokousta, kun taas julkisen osakeyhtiön tapauksessa on pakollista pitää lakisääteinen kokous.
 3. Julkisen yhtiön perustamiseen ja perustamiseen on kuuluttava vähintään seitsemän jäsentä. Toisaalta yksityisyrityksellä on vähintään kahden jäsenen enimmäismäärä yritystoiminnan aloittamiseksi.
 4. Osakeyhtiölle ei ole asetettu enimmäismäärää rajoittamista. Yksityisessä yrityksessä ei kuitenkaan voi olla yli 200 jäsentä tietyin ehdoin.
 5. Julkisen yhtiön perustamiseksi on oltava vähintään 3 johtajaa ja se on yksityisomistuksessa oleva yhtiö, vähimmäisjohtajien lukumäärän on oltava 2.
 6. Osakeyhtiössä vähintään viiden jäsenen on oltava läsnä henkilökohtaisesti yhtiökokouksessa vaadittavan päätösvallan muodostamiseksi, kun taas osakeyhtiössä vähintään kahden jäsenen on oltava läsnä yhtiökokouksessa.
 7. Yhtiö voi kutsua yleisön julkisesti merkitsemään osakeyhtiön osakkeita. Toisaalta osakeyhtiössä ei ole sellaista asiaa, joka kutsuisi väestöä merkitsemään osakkeita
 8. Esitteen antaminen on pakollista osakeyhtiössä, ja osakeyhtiöllä ei ole tällaista esiintymää.
 9. Osakeyhtiössä osakkeiden siirrettävyys on täysin rajoitettu; Sitä vastoin osakeyhtiön osakkeenomistajat voivat helposti ja vapaasti luovuttaa osakkeitaan.
 10. Osakeyhtiö vaatii ainoan perustamistodistuksen liiketoiminnan aloittamiseksi, toisaalta julkinen yhtiö vaatii perustamistodistuksen ja sitten yrityksen perustamisen todistuksen.

Julkisen yrityksen ja yksityisen yrityksen vertailutaulukko

Keskustelemme parhaan vertailun kanssa julkisen yrityksen ja yksityisen yrityksen välillä

Vertailun perusteetJulkinen yhtiöYksityisyritys
merkitysPörssiyhtiö omistaa ja käydään kauppaa julkisesti pörssissä.Yksityinen yritys omistaa ja käydään kauppaa yksityisesti.
Lisäyksen käyttöRajoitettu voi käyttää julkisen yhtiön nimen jälkeen (esimerkki- ABC Limited).Yksityistä osakeyhtiötä voidaan käyttää yksityisen yrityksen nimen jälkeen. (Esimerkki - ABC Private Limited).
Min. JäsenetVähintään seitsemän jäsentä vaaditaan perustamaan osakeyhtiö.Yksityisen yrityksen perustamiseksi vaaditaan vähintään 2 jäsentä.
Enemmän jäseniäJulkisessa yhtiössä ei ole jäsenen enimmäismäärääYksityisen yrityksen jäsenen enimmäismäärä on 200.
Min ohjaajatOsakeyhtiössä vaaditaan vähintään 3 johtajaa.Yksityisessä yrityksessä vaaditaan vähintään 2 johtajaa.
Yritystoiminnan aloittaminenYrityksen perustamiseen ja liiketoiminnan aloittamiseen tarvitaan todistus liiketoiminnan aloittamiseksi.Ainoa perustamistodistus tarvitaan liiketoiminnan aloittamiseksi.
Osakkeiden julkinen merkintäOsakkeen julkinen merkintä on sallittua julkisissa yhtiöissä.Osakkeen julkinen merkintä ei ole sallittua yksityisissä yrityksissä.
Koorumi yhtiökokouksessa5 jäsenen tulee olla läsnä henkilökohtaisesti yhtiökokouksessa.Kahden jäsenen tulee olla läsnä henkilökohtaisesti yhtiökokouksessa.
Lakisääteinen kokousLakisääteinen kokous on pakollinen.Lakisääteinen kokous on valinnainen.
Esitteen antaminenHeidän tehtävänä on antaa esite.Sitä ei vaadita yksityisessä yrityksessä.
Osakkeiden siirrettävyysOsakkeet voidaan siirtää vapaasti julkisissa yhtiöissä.Osakkeiden siirtoa on rajoitettu yksityisissä yrityksissä.
Johdon palkkiotJohdon palkkiota ei ole rajoitettu.Johdon palkkiot voivat ylittää 11% nettotuloksesta.
Tilinpäätöksen julkistaminenPörssiyhtiön on julkistettava taloudelliset raporttinsa neljännesvuosittain ja vuosittain.Yksityisyrityksellä ei ole tällaista velvoitetta paljastaa taloudellista tulostaan ​​tavalliselle yleisölle.
KokoYleensä julkisen yhtiön koko on erittäin valtava.Yleensä yksityisen yrityksen koko on pieni verrattuna julkiseen osakeyhtiöön. Mutta myös yksityinen yritys on iso yritys.
rahoitustaJulkinen yritys voi kerätä varoja antamalla listautumisannin suurelle yleisölle.Yksityiset yritykset voivat kerätä varoja yksityisten sijoittajien kautta.

johtopäätös

Olemme nähneet molemmat yritystyypit ja molemmilla yrityksillä on etunsa ja haittansa. Yksityinen yritys ei voi laskea liikkeelle omaa osaansa, ja julkinen yritys voi kerätä pääomaa suurelta yleisöltä laskemalla liikkeeseen arvopapereita. Pääosin julkisen yhtiön koko on suhteellisen suurempi verrattuna yksityisiin yrityksiin. Julkinen yhtiö voi muuttua osakeyhtiöksi tai yksityinen yritys voidaan myös muuttaa osakeyhtiöksi tarjoamalla listautumisanti.

Suositellut artikkelit

Tämä on opas julkiseen osakeyhtiöön vs yksityiseen yritykseen. Tässä keskustellaan julkisen yrityksen ja yksityisen yrityksen avaineroista infografioiden ja vertailutaulukon kanssa. Voit myös käydä läpi muiden ehdotettujen artikkeleidemme saadaksesi lisätietoja: -

 1. Kirjanpito vs. CPA
 2. Alijäämä / velka
 3. Oma pääoma vs.
 4. Eläke vs. annuiteetti