Ero MySQL: n ja SQLiten välillä

MySQL on yksi suosituimmista ja edullisimmista avoimen lähdekoodin relaatiotietokannan hallintajärjestelmistä. Sitä käytetään laajasti monissa pienissä ja suurissa teollisuussovelluksissa ja se pystyy käsittelemään suurta tietomäärää. MySQL tukee standardia SQL-kieliä. Se on kirjoitettu C- ja C ++-kielellä, ja sen ovat kehittäneet Michael Widenius ja David Axmark vuonna 1994. Oracle Corporation kehittää, jakelee ja tukee tällä hetkellä MySQL-sovellusta.

SQLite on C-kielellä kirjoitettu kirjasto, joka toteuttaa palvelimettoman, kokoonpanoa vähemmän ja tapahtumien SQL-tietokannan. Toisin kuin muut SQL-tietokantamoottorit, siinä ei ole erillistä palvelinta. Se käyttää tavallista levytiedostoa sen lukemiseen ja kirjoittamiseen. SQLite-tietokantatiedosto on alustojen välinen ja se voidaan helposti kopioida 32- ja 64-bittisten käyttöjärjestelmien välillä.

Head to Head -vertailu MySQL: n ja SQLiten välillä (Infographics)

Alla on 14 parasta eroa MySQL: n ja SQLiten välillä

MySQL: n ja SQLiten tärkeimmät erot

MySQL-tietokantapalvelimella ja SQLite-ohjelmalla on monia yhteisiä asioita, mutta on joitain keskeisiä eroja, jotka ohjelmoijan tulee tietää hyvissä ajoin ennen tietokannan valintaa. Katsotaanpa tärkeimmät tärkeimmät erot MySQLvs SQLiten välillä.

1) Sovellusohjelmointirajapinta

Kuten tiedät yhdistää sovelluksesi tietokantaan, tarvitset jonkinlaista liitintä tai sovellusliittymää, joka tekee yhteyden asennuksesta erittäin helpon. MySQL: llä on oma sovellusliittymä, kun taas SQLite ei tarjoa mitään. Vaikka molemmat tietokantajärjestelmät ovat samat käyttötavat, nimittäin JDBC, ADO.NET ja ODBC.

2) Todennus ja turvallisuus

Suurin osa sovelluksista käsitteli henkilökohtaisesti tunnistettavia tietoja, jotka vaativat äärimmäistä turvallisuutta ja rajoitettua pääsyä. Tietokannalla olisi oltava jonkinlainen todennus, jotta luvattomat henkilöt pääsevät helposti tietoihin. MySQL tarjoaa sisäänrakennetut suojausominaisuudet, kuten SSH, käyttäjien todentamiseksi. Käyttäjälle voidaan myös antaa erilaisia ​​rooleja rajoitettujen oikeuksien myöntämiseksi. Valitettavasti SQLiten puuttuvat kaikki nämä ominaisuudet, itse asiassa SQLitellä ei ole mekanismia käyttäjien todentamiseksi. Kuka tahansa voi päästä tietokantatiedostoihin.

3) Tietokanta palveluna

Pilvipalveluiden, kuten Azure, Amazon Web Services ja Google Cloud, tulon myötä monet yritykset etsivät ratkaisua tai tuotetta voidaan hyödyntää palveluna myös asiakkaalleen. MySQL: tä voidaan käyttää palveluna pilvipalvelussa, kun taas SQLite ei tue tätä.

4) Monen käyttäjän yhteys

Usein vaaditaan, että useiden kehittäjien on työskenneltävä saman tietokannan kanssa samanaikaisesti. MySQL on erityisesti suunniteltu palvelemaan tätä tarvetta ja pystyy käsittelemään samanaikaisia ​​käyttäjiä. Valitettavasti SQLite ei tarjoa käyttäjän hallintaa, joten yksi käyttäjä voi kerralla käyttää tietokantaa.

5) Skaalautuvuus

Skaalautuvuus on todellakin tärkein tekijä, jota kehittäjät tarkistavat tietokannasta. Jos MySQL on erittäin skaalautuva ja pystyy käsittelemään suurta määrää dataa, SQLite ei suorita samalla tasolla. SQLite-suorituskykyllä ​​on taipumus heikentyä datan määrän kasvaessa, koska se kirjoittaa tiedot suoraan tiedostoon, joka vie paljon muistia.

Vertailutaulukko MySQL: n ja SQLiten välillä

Alla on ylin vertailu MySQL: n ja SQLiten välillä:

MySQLSQLite
MySQL on kehitetty C- ja C ++ -kielillä.SQLite on täysin kehitetty C-kielellä.
MySQL vaatii tietokantapalvelimen toimimaan asiakkaan kanssa verkon kautta.SQLite on palvelimeton sulautettu tietokanta, joka toimii osana sovellusta eikä voi muodostaa yhteyttä mihinkään muuhun sovellukseen verkon kautta.
MySQL on avoimen lähdekoodin hallinnoima Oracle.SQLite ei ole vain avoimen lähdekoodin, mutta koodi on myös saatavana julkisessa tilassa kaupalliseen ja henkilökohtaiseen käyttöön.
MySQL-palvelin vaatii noin 600 Mt tilaa sen toiminnalle.SQLite on erittäin kevyt kirjasto, kooltaan noin 250 kb.
MySQL tukee melkein kaikkia tietotyyppejä, kuten TINYINT, PIENI, MEDIUMINT, INT, BIGINT, kelluva, kaksinkertainen, kaksinkertainen tarkkuus, REAL, DECIMAL, NUMERO, PÄIVÄYS, DATETIME, TIMESTAMP, VUOSI, CHAR, VARCHAR, TINYBLOB, TINYTEXT, BLOB, , MEDIUMBLOB, MEDIUMTEXT, LONGBLOB, LONGTEXT, ENUM, SET jne.SQLite tukee vain BLOB, NULL, INTEGER, TEXT, REAL.
Tietojen siirrettävyys MySQL: ssä on työlästä, koska sinun on ensin vietävä se tiedostona ja siirrettävä sitten toiseen järjestelmään. Se on myös aikaa vievä koon takia.SQLite kirjoittaa tiedot suoraan tiedostoon ja voi liikkua melko helposti.
MySQL pystyy käsittelemään useita samanaikaisia ​​yhteyksiä.SQLite voi kattaa vain yhden yhteyden kerrallaan.
MySQL: ssä voit luoda useita käyttäjiä, joilla on erilaiset käyttöoikeudet ja roolit.SQLite ei tue käyttäjän hallintaa.
Se tukee myös XML-muotoa.Se ei tue XML-muotoa.
MySQL on erittäin skaalautuva ja pystyy käsittelemään suurta määrää tietoa.SQLite on ihanteellinen pienelle tietoryhmälle, sen suorituskyky heikkenee datan määrän kasvaessa, koska se kuluttaa paljon muistia.
MySQL tarjoaa ja tukee monia todennusmenetelmiä luvattoman pääsyn suojaamiseksi tietokantaan. Se sisältää perus- käyttäjänimen ja salasanasuojaukset edistyneeseen SSH-todennukseen.SQLite-ohjelmassa ei ole sisäänrakennettua todennustekniikkaa, ja kuka tahansa voi käyttää tietokantatiedostoja. He osaavat myös lukea ja päivittää tietoja.
MySQL-palvelimen asettaminen vaatii monia palvelinmäärityksiä.SQLite ei tarvitse mitään määrityksiä, ja sen käyttöönotto on erittäin helppoa verrattuna MySQL-palvelimeen.
MySQL: tä käytetään yleensä web- ja työpöytäsovelluksiin, mikä vaatii paljon laskelmia ja usein tapahtumia.SQLite-sovellusta käytetään yleensä mobiilisovelluksiin, joissa sitä käytetään ensisijaisesti tietyn ennalta määritetyn tiedon hakemiseen.
Oracle Corporation tukee ja ylläpitää MySQL: tä.Kansainvälinen kehittäjätiimi, joka työskentelee kokopäiväisesti SQLiten kanssa, tukee sovellusta. He vastaavat virheenkorjauksista ja parannuksista.

johtopäätös

Nyt kun olemme päässeet artikkelin loppuun, kääritään ja esitetään yhteenveto keskustelusta otetusta avaimesta. Valitse MySQL Web-sovelluksille, joissa turvallisuus on vakava huolenaihe ja tietomäärä on erittäin suuri. Valitse SQLite suhteellisen pienille sovelluksille tai mobiilisovelluksille, jotka eivät vaadi suojausominaisuuksia ja datan määrä ei ole liian suuri.

Suositellut artikkelit

Tämä on opas MySQL vs. SQLite -sovellukseen. Täällä olemme keskustelleet myös MySQL vs. SQLite-avaineroista infografian kanssa. Voit myös käydä läpi muiden ehdotettujen artikkeleidemme saadaksesi lisätietoja -

  1. WordPress vs. Django
  2. Hadoop vs. pesää
  3. Laravel vs Zend
  4. Mikä on isännöinti?