Mikä on RGB-värimalli?

RGB-värimalli on additiivinen värimalli, jossa punaiset, vihreät ja siniset värit sekoitetaan toisiinsa eri mittasuhteissa muodostaen eri värimaailman. Nimi annettiin kolmen päävärin, punaisen, vihreän ja sinisen, kirjaimilla. Tässä mallissa värit valmistetaan lisäämällä komponentteja, joissa valkoisessa on kaikki värit ja mustassa ilman mitään väriä. RGB-värimallia käytetään erilaisissa digitaalisissa näytöissä, kuten TV- ja videonäytöissä, tietokoneiden näytöissä, digitaalikameroissa ja muun tyyppisissä valopohjaisissa näyttölaitteissa.

RGB-värimallin ymmärtäminen

Värimalli on prosessi, jolla luodaan lisää värejä käyttämällä muutamaa pääväriä. Värimalleja käytetään kahta tyyppiä, additiivinen värimalli ja vähentävä värimalli. Lisävärissä mallin valoa käytetään värien esittämiseen. Vähennysvärimallissa värimäärityksessä käytetään painomusteita. Yleisin käytetty lisävärimalli on RGB-värimalli ja tulostamiseen käytetään CMYK-värimalli.

RGB-värimalli on lisävärimalli, joka käyttää punaista, vihreää ja sinistä väriä. RGB-värimallin pääasiallinen käyttö on kuvien näyttäminen elektronisissa laitteissa. Tässä RGB-värimallin prosessissa, jos kolme väriä asetetaan päällekkäin vähiten voimakkuudella, muodostuu musta väri ja jos se lisätään täydellä valon voimakkuudella, niin muodostuu valkoinen väri. Eri värimaailman muodostamiseksi nämä päävärit tulisi asettaa päällekkäin eri intensiteettien kanssa. Joidenkin tutkimusten mukaan kunkin päävärin voimakkuus voi vaihdella välillä 0 - 255 ja mikä johtaa lähes 16 777 216 värin luomiseen.

Työskentely RGB-värimallissa

Kuten edellä jo keskustelimme, RGB-värimallin toiminnan taustalla oleva periaate on additiivinen värien sekoittaminen. Se on prosessi, jossa sekoitetaan 3 pääväriä punaista, vihreää ja sinistä toisiinsa eri mittasuhteissa, jotta saadaan enemmän erilaisia ​​värejä.

Jokaista pääväriä varten on mahdollista ottaa 256 eri sävyä kyseisestä väristä. Joten lisäämällä 256 sävyä 3 pääväriä, voimme tuottaa yli 16 miljoonaa eri väriä. Kartosolut tai valoreseptorit ovat osa ihmisen silmää, joka vastaa värin havainnoista. RGB-värimallissa luodaan päävärien yhdistelmän vuoksi erilaisia ​​värejä, jotka havaitsemme stimuloimalla erilaisia ​​kartiosoluja samanaikaisesti.

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, punaisen, vihreän ja sinisen valon lisääminen saa meidät havaitsemaan eri värit. Esimerkiksi, jos yhdistämme sinistä ja vihreää valoa tietyissä suhteissa, se johtaa syaanin muodostumiseen. Ja jos yhdistämme punaisen ja vihreän valon, se johtaa keltaiseen valoon.

RGB-värimallin käyttö

Alla on joitain RGB-värin käyttötapoja, jotka ovat seuraavat:

1. RGB näytössä

RGB-värimallin pääsovellus on digitaalisten kuvien näyttäminen. Sitä käytetään katodisädeputkissa, LCD-näytöissä ja LED-näytöissä, kuten televisiossa, tietokoneen näytössä tai suurissa näytöissä. Jokainen pikseli näissä näytöissä on rakennettu käyttämällä kolmea pientä ja erittäin läheistä RGB-valonlähdettä. Näitä värejä ei voida erottaa erikseen ja katsoa yhdeksi yksiväriseksi yhdellä katseluetäisyydellä.

RGB: tä käytetään myös komponenttivideonäytösignaaleissa. Se koostuu kolmesta punaisesta, vihreästä ja sinisestä signaalista, jotka kantoivat kolmea erillistä nastaa tai kaapelia. Tämäntyyppiset videosignaalit ovat parasta laatua signaalia, jota voidaan kuljettaa tavallisessa SCART-liittimessä.

2. RGB kameroissa

Valokuvien digitaalikamerat, jotka käyttävät CMOS- tai CCD-kuva-anturia, toimivat useimmiten tietyntyyppisillä RGB-värimalleilla. Nykyisissä digitaalikameroissa on RGB-anturi, joka auttaa arvioimaan valon voimakkuutta kriittisellä tavalla. Ja tämä johtaa valotuksen optimaaliseen arvoon jokaisessa kuvassa.

3. RGB skannerissa

Kuvaskanneri on laite, joka skannaa fyysisen asiakirjan, muuntaa sen digitaaliseen muotoon ja siirtää tietokoneelle. Tällaisia ​​skannereita on erityyppisiä ja suurin osa niistä toimii RGB-värimallin perusteella. Nämä skannerit käyttävät kuva-anturina latauskytkettyä laitetta tai kosketuskuva-anturia. Väriskannerit lukevat tietoja usein RGB-arvoina ja nämä tiedot käsitellään sitten jollakin algoritmilla muuntamiseksi muihin väreihin.

edut

 • Tietojen näyttämiseksi näytöllä ei tarvita muutoksia.
 • Sitä pidetään perusväritilana erilaisissa sovelluksissa
 • Se on laskennallisesti käytännöllinen järjestelmä.
 • Lisäaineominaisuuden avulla sitä käytetään videonäytöissä
 • Se liittyy yksinkertaisesti CRT-sovelluksiin.
 • Tämä malli on erittäin helppo toteuttaa

haitat

 • RGB-arvoja ei yleensä voida siirtää laitteiden välillä
 • Ei havainnollisesti yhtenäinen.
 • Ei täydellinen värien tunnistamiseen
 • Vaikea määrittää tiettyä väriä
 • Ero väreissä ei ole lineaarinen

Esimerkkejä RGB-värimallista

Alla on esimerkki RGB-mallista, joka on seuraava:

1. Valokuvaus

Kokeet RGB: n kanssa värivalokuvauksessa aloitettiin 1860-luvun alkupuolella. Ja teki siten kolmen värisuodatetun erillisen keston yhdistämisprosessin. Suurin osa vakiokameroista vangitsee samat RGB-merkit, joten niiden luomat kuvat näyttävät melkein tältä silmältämme.

2. Tietokonegrafiikka

RGB-värimalli on yksi tärkeimmistä tietokonegrafiikassa käytetyistä värien esitysmenetelmistä. Siinä on värikoordinaattijärjestelmä, jossa on kolme pääväriä.

3. Televisio

Maailman ensimmäinen televisio RGB-värinsiirrolla kehitettiin vuonna 1928. Ja vuonna 1940 Kolumbian lähetysjärjestelmä aloitti RGB-kenttäjärjestysvärijärjestelmän kokeilut. CRGB-näytöissä käytetään nykyaikana RGB-varjomaskitekniikkaa.

johtopäätös

Tutkijat löysivät kolme väriä, punaisen, vihreän ja sinisen, jotka tuottavat monia muita värejä sekoittamisen aikana. He kutsuivat näitä värejä ensisijaisiksi väreiksi. Yhdistettynä punainen ja vihreä tuottaa keltaista, sinistä ja vihreää tuottaa syaania, punaista ja sinistä tuottaa magentaa. Ja tämä tekniikka on myöhemmin tehty värimalliksi ja nimetty RGB-värimalliksi.

Tämän värimallin päätarkoitus on kuvien havaitseminen, esittäminen ja näyttäminen sähköisessä järjestelmässä. RGB-värimallin kehitys luo valtavan kehityksen digitaalisella kentällä. Sitä käytettiin erilaisissa elektronisissa laitteissa, kuten TV, näyttö, kamerat, tulostimet jne.

Suositellut artikkelit

Tämä on opas RGB-värimalliin. Tässä keskustelimme eräistä peruskonsepteista, määritelmistä, eduista ja haitoista RGB-värimallin käytön kanssa. Voit myös käydä läpi muiden ehdotettujen artikkeleidemme saadaksesi lisätietoja -

 1. Pencil Tool Photoshopissa
 2. Adobe Lightroom ilmaiseksi
 3. Mikä on Adobe Illustrator?
 4. Sumennustyökalu Photoshopissa