Hyvä uutinen, jos olet yksi monista, monista ihmisistä, jotka ovat huomanneet suuren määrän tiedostomuotoja, jotka Photoshop esittelee meille yrittäessään tallentaa kuvaa. Voit ohittaa suurimman osan niistä!

Aivan totta, Photoshopin "Tallenna nimellä" -valintaikkunan 25 tiedostotyypistä löytyy niistä vain kourallinen, joita suurin osa meistä koskaan käyttää. Tässä pikaoppaassa tarkastellaan lyhyesti tärkeitä muotoja, jotka meidän on tiedettävä tai ainakin oltava tietoisia, mukaan lukien jokaisen edut ja haitat sekä tilanteet, joissa sen käyttäminen on järkevintä!

Photoshop .PSD

Kaikista Photoshopin tukemista tiedostomuodoista PSD-muoto on todennäköisesti tärkein. PSD tarkoittaa "Photoshop Document", ja kuten nimestä voi päätellä, se on Photoshopin alkuperäinen tiedostomuoto . PSD on yksi harvoista tiedostotyypeistä, jotka tukevat täysin kaikkia Photoshopin tarjoamia tehokkaita ominaisuuksia, kuten kerroksia, tasomaskeja, säätökerroksia, kanavia, polkuja ja niin edelleen. Se toimii myös työtiedostona . Kun avaamme kuvan Photoshopissa, riippumatta siitä, mitä tiedostotyyppiä kuva alun perin käytettiin, Photoshop muuntaa sen väliaikaisesti PSD-tiedostoksi kulissien takana, jotta voimme työskennellä sen kanssa kaikilla käytettävissä olevilla Photoshop-työkaluilla, -komennoilla ja -ominaisuuksilla.

PSD-tiedostot ovat paras valinta toimia päätiedostoina ja arkistoida CD-, DVD- tai ulkoiselle kiintolevylle turvallista pitämistä varten. Jos olet tehnyt kuvan muokkaamiseen liittyviä töitä ja sinulla on jopa pieni mahdollisuus sinun palata siihen uudelleen jossain vaiheessa tulevaisuudessa, tallenna työ Photoshop PSD-tiedostona. Kuvanlaatu ei menetä riippumatta siitä, kuinka monta kertaa avaat ja tallennat uudelleen PSD: n, ja kaikki tasot, tasomaskit, säätötasot ja niin edelleen tallennetaan osana tiedostoa, jolloin voit palata takaisin milloin tahansa ja tee muutoksia kuvaan tai jatka työskentelyä siitä kohdasta, josta lopetit.

Voit tulostaa kuvat helposti kotona Photoshopilla suoraan PSD-tiedostosta, ja monet kaupalliset tulostimet pystyvät nyt myös hyväksymään PSD-tiedostot, vaikka jotkut saattavat silti tarvita tiedoston EPS- tai TIFF-version sen sijaan, joten on aina parasta tarkistaa tulostimen kanssa varmistaaksesi, että annat heille tarvitsemansa muodon. Yksi PSD-tiedostojen uudemmista eduista on, että ne voidaan nyt tuoda suoraan Adobe InDesigniin, jolloin sinulla on täydet käyttöoikeudet tiedoston yksittäisiin kerroksiin suunnitellessasi sivuasetustasi. Voit jopa avata PSD-tiedoston uudelleen Photoshopissa suoraan InDesignistä, tehdä tiedostoon muutoksia, tallentaa sen ja päivittää muutokset välittömästi asetteluosi!

Ainoa todellinen haitta PSD-tiedostoihin on, että tiedostokoko voi tulla erittäin suuri, varsinkin jos työskentelet kuvan kanssa, jolla on satoja tai jopa tuhansia kerroksia. Mutta kun tietokoneen kiintolevyt ja muisti ovat niin halpoja nykyään, se on pieni hinta maksaa luovasta vapaudesta, jonka Photoshop ja sen alkuperäiset PSD-tiedostomuodot antavat meille. Bottom line, PSD-tiedostosi on tärkein tiedosto, joka sinulla voi olla, joten muista tallentaa itsellesi kopio työstäsi PSD-tiedostona, jotta voit aina palata siihen Photoshopissa, kun sitä tarvitset!

JPEG.webp

JPEG.webp (Joint Photographic Expert Group) -muoto on ollut olemassa jo lähes 20 vuotta ja siitä on tullut suosituin ja eniten käytetty tiedostomuoto digitaalisten valokuvien katselemiseen ja jakamiseen . Se tukee 24-bittisiä värejä, mikä tarkoittaa, että se voi tuottaa noin 16, 7 miljoonaa väriä, ja jopa halvimmat digitaalikamerat voivat tallentaa kuvia JPEG.webp-tiedostoina. Useimmat huippuluokan digitaaliset järjestelmäkamerat antavat sinulle mahdollisuuden ottaa kuvia joko JPEG.webp- tai RAW-muodossa.

On kuitenkin tärkeää, ettei sekoiteta "suosittua" ja "laajalti käytettyä" ja "ammattimaista". JPEG.webp on nimeltään häviöllinen tiedostomuoto, koska se pakkaa kuvat, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että se vie osan kuvatiedostasi ja heittää sen ulos virtuaalisesta ikkunasta, eikä sitä enää koskaan nähdä. Se vähentää tiedoston kokoa, mutta mitä enemmän pakkausta käytät, sitä huonompi kuvia näyttää. Voit hallita tiedostoon pakkaamisen määrää käyttämällä Photoshopissa näkyvää laatu-asetusta, kun tallennat sen. Tarpeeksi korkea laatuasetus voi silti tuottaa hienoja kuvia, mutta tiedostosi koko on suurempi. Matalammat laatuasetukset voivat tuottaa erittäin pieniä tiedostokokoja, mutta aseta liian pieniksi, ja esität rumaita ja ilmeisiä pakkauksen esineitä.

JPEG.webp-tiedostojen suurin vahvuus on mukavuus. Ne ovat yleensä riittävän pieniä, jotta ne voidaan helposti ladata ja näyttää verkkosivuilla tai valokuvien jakamissivustoilla, kuten Facebook ja Flickr, sekä lähettää sähköpostia perheelle ja ystäville. Verkkotulostuspalvelut vaativat yleensä valokuvien lähettämistä JPEG.webp-tiedostoina. JPEG.webp-tiedostojen heikkous on, että kuvan pakkaamisen heikentynyt laatu tarkoittaa, että ne eivät ole hyvä valinta tulostamiseen, kun kuvanlaatu on ensisijainen huolenaihe, ja ne eivät ole myöskään hyvä valinta alkuperäisten arkistointiin.

Jos sieppaat JPEG.webp-tiedostoja kamerassa, varmista, että sieppaat mahdollisimman suuria ja korkealaatuisia kuvia. Tarkista kameran käyttöoppaasta, missä kuvanlaatuvaihtoehto on kameran valikkojärjestelmässä. Laadukkain asetus on yleensä merkitty "Suuri".

Yksi asia, jonka haluat välttää tekemästä aina kun mahdollista, on JPEG.webp-tiedostojen tallentaminen toistuvasti. Joka kerta kun avaat ja tallennat kuvan, lisäät kuvaan vielä enemmän pakkauksia. Asioiden meneminen rumaksi ei vie kauan. Kun kuvan yksityiskohdat ovat poistuneet, et voi koskaan saada sitä takaisin (ellet tietenkään ole lukenut tämän artikkelin ensimmäistä osaa ja tallentanut alkuperäisen alkuperäiskappaleen Photoshop PSD-tiedostoksi).

GIF

GIF-tiedostomuoto, joka tarkoittaa Graphics Interchange Format, on ollut jopa pidempi kuin JPEG.webp, ja se on valittu Web-grafiikan muoto . Huomaa, että sanoin web- grafiikan, ei Web- valokuvia . GIF-tiedostot voivat näyttää vain 256 väriä, paljon vähemmän kuin tuhannet värit, joita valokuvan vakuuttava toistaminen vaatii (ja vielä vähemmän kuin miljoonat värit, joita JPEG.webp-muoto tukee).

Verkkosuunnittelussa GIF-muoto on kuitenkin välttämätön. Tiedostot soveltuvat hyvin verkkosivujen asetteluihin, bannereihin ja painikkeisiin, varsinkin jos ne sisältävät suuria alueita yksivärisiä. Kaikki suuret selaimet tukevat GIF-tiedostoja ja niiden pienet tiedostokoko latautuvat nopeasti näytölle. GIF sallii myös verkkosuunnittelijoiden luoda yksinkertaisia ​​animaatioita. Yksi tärkeä etu, joka GIF: llä on JPEG.webp-muotoon verrattuna, ja toinen syy siihen, miksi se on niin tärkeä web-suunnittelijoille, on, että se tukee läpinäkyvyyttä, vaikka se tukee vain yhtä läpinäkyvyyden tasoa, eli pikseli on joko läpinäkyvä tai ei. Tämä voi aiheuttaa grafiikan ympärillä ankaria reunoja, jos reunan väri eroaa sen taustan väristä, johon se asetetaan. Laadukkaammille läpinäkyvyysvaikutuksille parempi valinta on PNG-muoto.

PNG

PNG (Portable Network Graphics) oli alun perin tarkoitettu korvaamaan GIF-muoto (PNG tarkoittaa myös "PNG ei GIF"). Sitä ei koskaan tapahtunut ja GIF-tiedostot ovat edelleen laajassa käytössä tänään, mutta PNG-muoto parantaa GIF-muotoa melkein kaikilla tavoilla. Se parantaa jopa JPEG.webp-muotoa. Vaikka JPEG.webp-tiedostot tukevat 24-bittisiä värejä (16, 7 miljoonaa väriä), PNG-tiedostot tukevat jopa 48-bittisiä värejä, mikä antaa meille yli miljardin mahdollisen värin! Se voi kuulostaa vaikuttavalta, mutta jopa JPEG.webp-tiedostot tukevat enemmän värejä kuin ihmisen silmä voi nähdä, joten todelliset erot 24–48-bittisissä väreissä ovat parhaimmillaan minimaaliset.

Suurin etu JPEG.webp: ään nähden on, että PNG on häviötön tiedostomuoto, mikä tarkoittaa, että vaikka se pakkaa kuvat kuitenkin pienentämään tiedostokokoa, käyttämäsi pakkausmenetelmä ei heikentä kuvan laatua. Voit jopa tallentaa saman PNG-tiedoston useita kertoja heikentämättä sen laatua, kun taas JPEG.webp-tiedostot näyttävät huonommilta joka kerta, kun tallennat ne uudelleen. Yli miljardilla mahdollisella värillä ja häviöttömällä pakkauksella PNG on loistava valinta digitaalisten valokuvien tallentamiseksi korkealaatuisina alkuperäisinä. Haittapuoli on kuitenkin se, että PNG: tä ei tueta yhtä laajasti kuin JPEG.webp-muotoa, ja PNG ei tue CMYK-värejä, mikä tarkoittaa, että kaupalliset tulostimet eivät voi käyttää niitä. Digitaalisten valokuvien päivittäiseen katseluun ja jakamiseen JPEG.webp-muoto on silti hyödyllisempi ja kätevämpi, vaikka kuvanlaatu ei olisi yhtä hyvä.

PNG: n tärkein etu GIF-tiedostoihin nähden, sen lisäksi, että ylittää huomattavasti GIF: n 256 värirajan, on se, että se pystyy toistamaan kokonaan 256 läpinäkyvyystasoa verrattuna GIF: n yksitasoon, antaen meille sujuvat siirtymiset reunojen ympärillä tarvitsematta huolehtia siitä, että reunat sovitetaan taustaväriin. . PNG-tiedostot ovat myös yleensä pienempiä kuin GIF-tiedostot, joten ne latautuvat entistä nopeammin verkkoselaimeen. Valitettavasti vanhemmat selaimet eivät ehkä tue PNG-muotoa, mikä tarkoittaa, että GIF on edelleen turvallisin valinta, kun selaimen yhteensopivuus on tärkein huolenaihe. Vaikka GIF tukee animaatioita, PNG ei myöskään. PNG-tiedostoja käytetään useimmiten multimediaohjelmissa, kuten Flash, sekä Keynote- ja PowerPoint-esityksissä.

TIFF

Kuten PSD-tiedostot, myös TIFF (Tagged Image File Format) on yksi harvoista tiedostotyypeistä, jotka tukevat kaikkia Photoshopin ominaisuuksia. Se on myös hieno valinta kuvien arkistointiin häviöttömällä pakkauksella, jonka avulla voit tallentaa valokuvia parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla. Laatu on kuitenkin hinta, koska TIFF-tiedostot voivat olla erittäin suuria, etenkin verrattuna JPEG.webp-tiedostoihin. TIFF on yleisesti hyväksytty standardi kuville, jotka on tarkoitettu kaupalliseen tulostamiseen, ja se on yhteensopiva käytännöllisesti katsoen kaikkien sivun asetteluohjelmien, kuten QuarkXPress ja InDesign, kanssa.

Vaikka TIFF-tiedostot pystyvät tallentamaan kaikki tasot, säätökerrokset ja muut elementit, jotka olet lisännyt Photoshopiin, on yleensä suositeltavaa tallentaa kaikki nämä elementit pää PSD-tiedostoosi ja käyttää sitten TIFF-muotoa tasoitetun version tallentamiseen. kuvasta tulostettavaksi. Tämän avulla on helppo sanoa vain tiedostotunnistetta tarkastelemalla, mikä kuvasi versio on päätyötiedosto (.psd) ja mikä on tasoitettu, tulostusvalmis versio (.tif). Lisäksi monet kaupalliset tulostimet pyytävät tasoitettua versiota TIFF-tiedostostasi.

Koska InDesign pystyy nyt tuomaan ja työskentelemään suoraan kerrostettujen Photoshop PSD-tiedostojen kanssa, ja sekä PSD- että PDF-muodot ovat tulleet yhä suositummaksi painatusyhteisössä, TIFF ei ole aivan yhtä tärkeä kuin aikaisemmin, mutta se on edelleen painotalousstandardi ja nauttii laajaa tukea.

EPS

EPS (Encapsulated PostScript) on toinen painotalon standardimuoto, joka on ollut olemassa jo jonkin aikaa, mutta sen käyttö on vähentynyt vuosien varrella. EPS-tiedostot eivät oikeastaan ​​ole kuvatiedostoja perinteisessä merkityksessä. Sen sijaan ne sisältävät sarjan ohjeita siitä, kuinka tulostimen tulee tuottaa kuva. Ne voidaan tuoda useimpiin sivuasetteluohjelmiin, mutta "kapseloitu" osa tarkoittaa, että tiedostot ovat pääosin lukittuja, eikä niitä voida enää muokata, elleivät ne avata uudelleen Photoshopissa. Esikatselukuva on upotettava EPS-tiedostoon, kun tallennat sen Photoshopiin, jos haluat sen olevan näkyvissä ruudulla työskennellessäsi sivuasetteluohjelmassa, muuten et näe sitä ennen kuin asettelu on tulostettu. Vaikka EPS on edelleen alan standardimuoto, et todennäköisesti käytä sitä kovin usein, ellei se ole kaupallisen tulostimen nimenomaisesti pyytämää muotoa.

PDF

Viimeinkin, vaikka suurin osa ihmisistä tuntee PDF-tiedostot elektronisten asiakirjojen katselemista, jakamista ja tulostamista varten (tästä syystä nimi Portable Document Format), PDF on myös saanut suosiotaan erinomaisena vaihtoehtona tulostettavaksi tarkoitettujen kuvien tallentamiseksi. Kuten PSD- ja TIFF-muodot, myös PDF tukee ja säilyttää kaikki Photoshopin ominaisuudet, mukaan lukien mahdollisuus käyttää pistevärejä, jotain, jota EPS-muoto ei tue. PDF antaa sinulle mahdollisuuden valita joko JPEG.webp-pakkaus, täydennettynä Laatu-asetuksella kuvan laadun ja tiedostokokoonpanon tasapainottamiseen tai häviöttömään ZIP-pakkaukseen. Ja PDF-muodossa on hyötyä siitä, että kuka tahansa, jonka tietokoneelle on asennettu ilmainen Adobe Reader, voi katsella kuvaa.

Tärkeintä on muistaa tallentaa toimiva Photoshop-tiedostosi levittämättömänä PSD-tiedostona käytettäväksi pääkopiona, joka säilyttää kaikki tasot, kanavat ja niin edelleen Photoshopin alkuperäisessä tiedostomuodossa, jolloin voit palata työhösi milloin vain. Sieltä voit tallentaa kuvan kopion yhdessä muussa kuudessa muodossa sen mukaan, missä kuvan otsikko on (tulostus, Web tai multimediaohjelma) tai tulostimen pyytämässä muodossa. Ja siellä meillä se on!