Erot Perl vs. Ruby välillä

Perl on yleiskäyttöinen, tulkittu, dynaaminen ohjelmointikieli, jonka alun perin kehitti Larry Wall vuonna 1987. Alun perin se luotiin yleiskäyttöiseksi Unix-skriptikieleksi, joka helpottaa ja nopeuttaa raporttien käsittelyä. Perl tarkoittaa käytännön poiminta- ja raporttikieltä. Se toimii useilla alustoilla, kuten Windows, Mac ja Unix-version eri versiot.

Ruby on oliokeskeinen, heijastava, dynaaminen, yleiskäyttöinen ohjelmointikieli, jonka on suunnitellut ja kehittänyt 1990-luvulla Yukihiro Matsumoto Japanissa.

Perl-kieli lainaa ominaisuuksia ohjelmointikieleltä, kuten C, Shell-skripti, AWK ja sed. Se on moniparadigma, toiminnallinen, välttämätön, oliokeskeinen, proseduurinen ja tapahtumavetoinen.

Ruby vie olio-ohjelmoinnin käsitteen rajoihinsa. Rubyssa kaikki on esine, joka sisältää globaalit muuttujat. Luokat ja moduulit ovat esineitä ja toimintoja ja operaattorit ovat objektien menetelmiä. Siksi Ruby muuttuu voimakkaammaksi, kun se yhdistetään toiminnalliseen ohjelmointiin ja lambdan käyttöön.

Perl on erittäin vakaa ja alustojen välinen ohjelmointikieli. Se toimii tehokkaasti merkintäkielellä, kuten HTML, XML jne. Se on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, lisensoitu GNU General Public License (GPL) -lisenssillä.

Objektiorientoituneeseen rubiiniin vaikuttavat suuresti kielet, kuten C ++, Java ja Perl. Se on erittäin suositeltavaa web-kehitykselle ja toiminnalliselle ohjelmoinnille, mihin Ruby-yhteisö oli keskittynyt aloituskohdasta lähtien. Rubiinista on tullut paljon monimuotoisempaa alusta lähtien, mutta se ei ole vielä saavuttanut Perlin monimuotoisuuden tasoa.

Vaikka Perl on vanhempi kieli, se on erittäin vankka kieli, joka toimii hyvin web-kehityksessä. Perl on taju suunnittelussa. Alkuvaiheessaan, kun se otettiin käyttöön 1980-luvulla, se oli erittäin suosittu, ja sen taustalla oli useita syitä. Noina aikoina C, joka oli matalan tason kieli, otti useita koodirivejä jopa yksinkertaisimpiin prosesseihin. Lisäksi Perl oli kannettava toisin kuin C. Siten Perlistä tuli valtava hitti 1990-luvulla ja siitä tuli verkkoyrityksen ensimmäinen valinta sähköisen kaupan noustessa.

Rubya voidaan käyttää ei-verkkopohjaisiin komentosarjoihin ja ohjelmointiin, mutta suuri määrä oppimateriaaleja keskittyy kiskoihin ja web-kehitykseen. Rubyn ominaisuuksista ja eleganssista on tullut yksi sen myydyimmistä pisteistä, ja samalla ohjelmoijalle voi olla vaikea jäljittää virheitä. Rubyn syntaksi on samanlainen kuin Perlillä, mutta se vie olosuhteet suuntautuneita piirteitä rajoihinsa.

Sähköisen kaupan jättiläiset, kuten Amazon, kirjoitettiin Perlissa. Ja järjestelmänhallinnassa se on yhtä tehokas kuin monimutkaisten yritysohjelmistojen rakentaminen. Perl on edelleen hyödyllisyys tausta-arkkitehtuurille. Yksi Perlin suurimmista eduista on CPAN (Comprehensive Perl Archive Network), joka on tuhansien Perl-ohjelmistomoduulien ja kirjastojen pakattu koodi, joiden omat kirjoittajat ovat kirjoittaneet ja ylläpitäneet.

Head to Head -vertailu Perlin ja Rubyn välillä

Alla on kahdeksan parhainta vertailua Perlin ja Rubyn välillä

Keskeiset erot Perl vs. Ruby välillä

Seuraava on erot Perl vs. Ruby välillä

 1. Perlin ollessa oliokeskeinen kieli on tulkittava, kun taas Ruby on erittäin oliokeskeinen ohjelmointikieli, joka on dynaaminen ja heijastava, usein käännetään ja sitten tulostetaan kokoelmasta.
 2. Perl-koodikirjastossa CPAN on vertaansa vailla, sillä on käytettävissä valtava joukko kirjastoja, kun taas Ruby on, vaikka mukana tuleekin, ja kunnollisen määrän kirjastoja, jotka tarvitsevat vielä kiinni Perliin.
 3. Perl on ihanteellinen valinta järjestelmän hallinnointityöhön sekä web-kehitystyöhön, kun taas Ruby on erittäin sopiva liikenteen raskaille sovelluksille.
 4. Perlillä on erittäin hyvä määrä kirjastoja säännöllisen lausekkeen tukemisessa, kun taas Rubyn tuki säännölliselle ilmaisulle on kunnollinen verrattuna Perliin.
 5. Perlia käytetään useimmiten CGI (Common Gateway Interface) -komentosarjoissa yhdessä C: n kanssa verkkopalvelimissa, ja sitä käytetään siten laajalti palvelintekniikan maailmassa, kun taas Ruby on vahva meta-ohjelmoinnissa, mikä mahdollistaa Vagrantin kaltaisen upean tuotteen luomisen.
 6. Perlillä on yhteisö nimeltä Perlmonks, joka on paras kielituki, kun taas Rubyllä on Google-ryhmä tukiyhteisönä.
 7. Vanhempana jättiläisenä Perlillä on valtava määrä käyttäjiä, kun taas Ruby on kasvussa uusien kehittäjien keskuudessa ja saa kiinni Perlistä.
 8. Perl muistuttaa hiukan CeeLanguagea, kun taas Ruby lainasi vähän myös Small talkista.
 9. Perl 5 on vähemmän objektiorientoitunut, vaikka Perl 6: lla on erittäin hyvä oliopohjainen tuki, kun taas Ruby on erittäin oliokeskeinen.
 10. Perl-tuki Unicodelle on paljon vahvempi, se tukee Unicoden ominaisuuksia, kun taas Ruby-tuki Unicodelle ei ole yhtä vahva kuin Perl, sen merkkijonojen koodaus on selkeämpi.

Perl vs. Ruby -vertailutaulukko

Alla on yksityiskohtainen vertailu Perlista vs. Ruby

PERUSTA

VERTAILU

Perl Rubiini
ParadigmaPerl 5 on vähemmän oliokeskeistäPuhdas esinekeskeinen kieli
puitteetDjangokatalyytti
saapuminenAlun perin julkaistu vuonna 1987Julkaistu vuonna 1994
kirjastotSuuri määrä kirjastoja saatavillaOhitti Perlin kirjastojen suhteen
YhteisöPerlmonks on yksi parhaista ohjelmointikieliyhteisöistäGoogle-ryhmän tai foorumin tuki Ruby
SyntaksiTukee useita muuttujatyyppejäSiinä on vain yksi muuttujatyyppi
OminaisuudetJuokse uskomattoman nopeasti ja suoriudu hyvinRuby-skriptit ovat riittävän kunnollisia
SovelluksetIhanteellinen verkkosovellusten kehittämiseen ja järjestelmän hallintaanNopeasti prototyyppisovellus, joka on liikenteen raskas

Johtopäätös - Perl vs Ruby

Perl on melko vanha kieli, aloitti matkansa takaisin vuonna 1987, kun taas Ruby saapui vuonna 1994. Näin ollen sekä Perl- että Ruby-kielillä on omat ansioitunsa ja haittansa. Perlillä on erinomainen yhteisö tukemaan sitä, mikä on yksi Perlin suurimmista eduista. Perlillä on saatavana suuri määrä kirjastoja, jotka soveltuvat kaikenlaisiin vaatimuksiin. Perlin dokumentaatio on myös rikas ja parempi, koska se on vanha hevonen markkinoilla. Sen valtava johto pitkän ajan kuluessa varmisti, että suurin osa kirjastoista on dokumentoitu hyvin ja verkossa on saatavana tonnia esimerkkejä.

Ruby on saavuttamassa kunnollisen vauhdin ja kehittyy jatkuvasti. Yksi voi kirjoittaa minkä tahansa Perl-koodin Ruby-ohjelmalla parannuksin. Maasta lähtien se tarjoaa olio-ominaisuuden, joka auttaa pitämään suuret koodikehot ylläpitävänä. Objektisuuntautuneen koodin kirjoittaminen Perlissa voi olla tuskallista, Rubyn hengityksessä. Meta-ohjelmointi, parempaa tukea koodien luomiseen on saatavana Rubyn avulla.

Ruby-koodin kirjoittamisesta voi nauttia enemmän kuin Perl-koodin kirjoittamisesta ja päinvastoin. Muutaman viime vuoden aikana Ruby on sulkenut monia aukkoja Perlissä kirjastojen, dokumentoinnin ja yhteisön alueilla. Sekä Perlillä että Rubylla on oma aluejoukko, joka sopii paremmin tiettyyn tarpeeseen. Se lopulta laskee vaatimuksen ja ohjelmoijan kyvyn.

Suositeltava artikkeli

Tämä on opas eroihin Perl vs. Ruby, niiden merkitys, Head to Head -vertailu, avainerot, vertailutaulukko ja johtopäätös. Voit myös katsoa seuraavia artikkeleita saadaksesi lisätietoja

 1. JavaScript-hakemus tai soita: Mikä on paras?
 2. Perl vs Python - 8 mahtavaa vertailua
 3. Ruby vs Ruby On Rails - 7 eroa
 4. Python vs Scala
 5. JavaScript vs. Ruby - kumpi on käyttökelpoisempi
 6. Toiminnallinen ohjelmointi vs. OOP
 7. CPA vs. CMA: Mitkä ovat ominaisuudet